TENTOONSTELLING: "Madonna met kind, heiligen en kartuizer" in 2015 tentoongesteld in Den Haag

Mauritshuis exposeert recordaantal bruiklenen uit The Frick Collection

Nooit eerder was een volledige tentoonstelling met werken uit The Frick Collection buiten New York te zien. Aan het Mauritshuis, Koninklijk Kabinet van Schilderijen, in Den Haag de eer om in het voorjaar van 2015 een expositie te organiseren met 36 bruiklenen uit deze wereldberoemde collectie.

The Frick Collection in Den Haag
Een landhuis in New York- hoogtepunten uit The Frick Collection is de eerste tentoonstelling in de nieuwe vleugel van het Mauritshuis, ná de openingsexpositie van het museum in 2014. De tentoonstelling geeft bezoekers van het Mauritshuis inzicht in de verzameling en achtergrond van The Frick Collection en zijn legendarische stichter, de vermogende Amerikaanse staalmagnaat Henry Clay Frick (1849-1919). De tentoonstelling geeft door de weloverwogen selectie van kunstwerken een goed beeld van de hoge kwaliteit en verrassende diversiteit van The Frick Collection. Het Mauritshuis heeft een kleine, fijne collectie, met als zwaartepunt de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw. Het is bijzonder voor het museum om in deze tentoonstelling meesterwerken te tonen uit de 13de tot en met de 19de eeuw, waaronder schilderijen, maar óók tekeningen, sculpturen en toegepaste kunst.

De expositie Een landhuis in New York- hoogtepunten uit The Frick Collection bestaat enkel uit topstukken die het museum heeft verworven na de dood van Henry Frick. Hieronder bevindt zich werk van grote meesters als Cimabue, Van Eyck, Memling, Reynolds en Gainsborough. John Constable’s spectaculaire Het witte paard, een sleutelstuk in het oeuvre van de kunstenaar, en zijn spontane studies van wolken, zijn absolute hoogtepunten in de tentoonstelling. De Franse classicistische schilder Jean-Auguste-Dominique Ingres wordt vertegenwoordigd met een meesterwerk dat is uitgegroeid tot een icoon van The Frick Collection: het betoverende portret van de Comtesse d’Haussonville. Werk van kunstenaars als Ingres, Cimabue, Van Eyck en Liotard zijn niet of nauwelijks te zien in Nederlandse museale collecties en dus van grote toegevoegde waarde voor het Nederlandse publiek.

http://www.nytimes.com/2014/02/14/arts/design/a-loan-extends-museums-glo...
http://www.mauritshuis.nl/index.aspx?ChapterID=9128&ContentID=43056